Boekhouder Leeuwarden

Aftrekbaarheid van lunch en dinerkosten

Reserveren voor belasting

Algemene regel voor aftrekbare lunch en dinerkosten

Vaak krijg ik vragen over de aftrekbaarheid van lunchkosten en restaurantbezoeken.

We moeten allemaal eten en drinken, waardoor deze kosten standaard als privé uitgaven worden gezien. In dit artikel heb ik uitgewerkt hoe de zakelijke aftrekbaarheid van deze kosten in elkaar steekt.

Wanneer de kosten voor eten en drinken een zakelijk karakter hebben zijn deze kosten deels aftrekbaar. Hierbij kun je als ZZP-er het beste de 80/20 regel gebruiken - Deze regel houdt in dat je 80% van deze kosten als zakelijk boekt. De overige 20% boek je als privé uitgaven omdat je hiermee ook in jouw eigen (basis)behoefte hebt voorzien. 

BTW voor zakelijk dinerkosten

Positieve uitzondering

Goed verwerken in de boekhouding

Wanneer je eet of drinkt in een horecagelegenheid (ook benzinestations of cateraar) dan is de BTW niet aftrekbaar.

Koop je echter je zakelijke lunch in een supermarkt, dan mag je de BTW wel aftrekken. 

Op het bonnetje van je zakelijke lunch of diner moet je vermelden dat het om een zakelijke lunch gaat en de naam van de klant vermelden. Gezien je agenda, e-mail en kilometerregistratie ook bij je boekhouding horen zal hieruit ook moeten blijken dat je een afspraak met een klant hebt.

 

Een uitzondering op de regel is bijvoorbeeld een verzorgde lunch tijdens een cursus die jij geeft. In dat geval is de lunch 100% aftrekbaar en kun je de btw in het geheel aftrekken