Ondernemen in deeltijd

Ondernemer voor de inkomstenbelasting

Het eerste wat belangrijk is om te weten is of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Op de site van de belastingdienst kun je hier meer informatie over vinden, maar het belangrijkste component voor deeltijd ondernemingen is de tijd die je besteed aan je onderneming. Deze moet minimaal 1225 uur per jaar zijn – ongeveer 2½ dag per week.  Wanneer je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting heb je namelijk recht op een aantal aftrekposten, de meest voorkomende zijn:

  • Ondernemersaftrek

  • Startersaftrek

  • MKB winstvrijstelling

  • Investeringsaftrek

Ben je geen ondernemer voor de inkomstenbelasting, dan worden je inkomsten uit de onderneming volledig belast en moet je dit opgeven in de aangifte onder het kopje overige inkomsten.

Inkomstenbelasting voor deeltijd ondernemingen

Als deeltijdondernemer komt alle belaste winst uit onderneming bovenop jouw inkomsten uit loondienst. Het is verstandig om hiervoor geld te reserveren – 35% tot 40% van de winst is een goed uitgangspunt. Hoeveel belaste winst er aan het einde van het jaar is hangt o.a. af van jouw situatie.Wil je een meer betrouwbare inschatting voor je reservering dan kan ik je daarbij helpen.