Boekhouder Leeuwarden

Voorkom verrassingen als ondernemer en reserveer voor inkomstenbelasting

Reserveren voor belasting

Als ondernemer wil je niet voor negatieve verrassingen komen te staan wanneer de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting weer aan de beurt is.

Op een winst van 60.000 euro is de inkomstenbelasting al snel 18.000 euro, wanneer je hiervoor niet reserveert kun je snel in de problemen komen.

Wanneer je in loondienst bent worden er door jouw werkgever automatisch bedragen ingehouden op het loon (loonheffingen) die voor een groot deel het verschil tussen brutoloon en nettoloon bepalen. Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor deze belastingen, die worden berekend bij je jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting.

Op basis van de jouw onderneming gerealiseerde winst (omzet minus kosten), wordt berekend hoeveel belasting je eventueel moet betalen.

Als ondernemer voor de inkomstenbelasting (zie kader) heb echter je recht op een aantal aftrekposten, waardoor de winst uit onderneming niet volledig belast wordt.

De volgende aftrekposten zijn in bijna alle gevallen van toepassing:

  • Ondernemersaftrek

  • MKB winstvrijstelling (14%)

Daarnaast kun je recht hebben op aanvullende aftrekposten als starter, bij investeringen of bij bijzondere situaties.

 

Al met al is het dus een lastige puzzel om vooraf te bepalen hoeveel je moet reserveren voor de inkomstenbelasting, maar als boekhouder kan ik je daarbij helpen.

Wil je zonder hulp of ingewikkelde berekening zeker zijn dat je voldoende reserveert, dan kun je het beste tussen de 30 en 40 procent van je netto omzet reserveren. Daarnaast doe je er verstandig aan om ook voor de kwartaalaangifte van de BTW te reserveren.

 

Je moet aan een aantal voorwaarden voldoen om gezien te worden als ‘ondernemer voor de inkomstenbelasting’.

 

Belangrijk is onder andere dat je onderneming voldoende omvang en zelfstandigheid heeft en dat jij er voldoende tijd aan besteedt (1225 uur).

 

Op de site van de belastingdienst kun je hierover meer informatie vinden.

Aftrekposten simpel  uitgelegd