Meteen naar de inhoud

Belastingaangifte na scheiding

  • door
belastingaangifte na scheiding

Fouten in de belastingaangifte

De praktijk wijst uit dat er na een scheiding veel fouten worden gemaakt in de belastingaangifte.

Een van de meest gemaakte fouten bij de belastingaangifte na een scheiding is het verdelen van de hypotheekrenteaftrek. Vaak wordt ten onrechte gedacht dat wanneer één van beide partners de gehele hypotheek betaalt deze ook recht heeft op de hypotheekrenteaftrek. Wanneer beide partners voor 50% eigenaar van de woning zijn hebben beide partners ook recht op 50% van de hypotheekrenteaftrek.  Daarbij is het mogelijk dat de betaalde woonlasten als alimentatie worden verrekend, wanneer een van beide partners het huis heeft verlaten. Voor jullie aangifte is het belangrijk dat dit is vastgelegd in jullie echtscheidingsconvenant.

Wel of geen fiscale partners?

belastingaangifte na scheidingDe belastingdienst geeft aan dat je geen fiscaal partner meer bent wanneer je op een ander adres ingeschreven staat én een verzoek tot scheiding hebt ingediend. Je hebt echter de keuze om in het jaar waarop deze situatie veranderd is nog te kiezen om fiscaal partners te zijn.

Wanneer je ervoor kiest om wel fiscaal partner te zijn in het jaar van jullie scheiding is de belastingaangifte eenvoudiger. Daarom heeft dit vaak de voorkeur.  Door gezamenlijk aangifte te doen is de kans op fouten vele malen kleiner. Dit komt vooral omdat je niet hoeft af te stemmen wie welk deel van een aftrekpost in zijn aangifte mag gebruiken.

Schakel tijdig een boekhouder in

Een scheiding betekend vaak een grote verandering, daarbij kan een scheiding nogal ingewikkelde gevolgen hebben voor de belastingaangifte. Het is daarom belangrijk om tijdig een boekhouder in te schakelen. Een boekhouder kan je helpen met je belastingaangiftes en wijzen op belangrijke zaken om vast te leggen in het echtscheidingsconvenant.

Het tijdig aanpassen van je voorlopige aanslag is bijvoorbeeld verstandig. Hiermee voorkom je dat je in de toekomst een groot bedrag moet terugbetalen. Wanneer je ervoor kiest om los van elkaar de aangifte inkomstenbelasting in te dienen is het ook verstandig om samen dezelfde  boekhouder te nemen. Zo voorkom je dat er fouten ontstaan in jullie individuele aangiftes.

Danhof Finance helpt graag bij jullie aangifte inkomstenbelasting na een scheiding. Indien nodig plannen we daarvoor 2 losse afspraken.