Meteen naar de inhoud

Foutieve BTW aangifte herstellen

  • door
BTW aangifte doen Leeuwarden

Dit zijn je opties om een foutieve BTW aangifte te herstellen

Je zult het meemaken, heb je net de BTW aangifte verstuurd, kom je erachter dat je toch iets vergeten bent of een foutje hebt gemaakt. Gelukkig kun je een foutieve BTW aangifte zonder probleem herstellen en daarmee een boete voorkomen.

Er zijn 2 mogelijkheden om de BTW-aangifte te herstellen:

  1. Meenemen in de volgende periode
    Zolang het btw-bedrag van de correctie lager is dan € 1000,- kun je de correctie zonder problemen in de volgende periode meenemen. In de aangifte kun je echter niet aangeven dat een deel betrekking heeft op een voorgaande periode, dit blijkt echter wel uit jouw boekhouding. De meeste boekhoudpakketten ondersteunen het meenemen van correcties naar volgende periodes. Hierbij zijn er wel afwijkingen in de methode waarmee dit gedaan wordt. Bij sommige boekhoudpakketten is er een extra actie vereist, terwijl het bij andere volledig automatisch wordt meegenomen.
  2. Suppletie indienen
    Wanneer de correctie betrekking heeft op een bedrag dat hoger is dan €1.000 moet hiervoor een suppletie worden ingediend. Een suppletieverzoek kan tot 5 boekjaren terug worden ingediend.
    Het suppletieverzoek kan ingediend worden via de site van de belastingdienst (ondernemers), onder het kopje overige formulieren. Hierbij geef je onder andere aan op welk tijdvak de suppletie betrekking heeft.

Krijg ik een boete?

foutieve BTW aangifte herstellen

Wanneer je het suppletieverzoek op eigen initiatief invult krijg je standaard geen boete. Gaat het echter om een te betalen BTW correctie van meer dan € 20.000 dan zal de belastingdienst wel een boete berekenen. Deze verzuimboete bedraagt 5% van de verschuldigde belasting en kan oplopen tot € 5.278.

Wat gebeurt er wanneer ik de BTW-aangifte niet corrigeer?

Wanneer je besluit om de fout in de BTW aangifte niet te corrigeren, kun je bij een controle van de belastingdienst een vergrijpboete opgelegd krijgen. De boete kan tot 100% van het belastingbedrag zijn dat je had moeten afdragen of zelfs leiden tot een gevangenisstraf.
Het is dus belangrijk om een geconstateerde fout in de BTW aangifte altijd te corrigeren.

Heb je twijfels over de juistheid van jouw administratie of aangiftes, Danhof Finance helpt je graag met het controleren en corrigeren van je boekhouding en aangiftes.