Meteen naar de inhoud

Parttime Ondernemen

  • door
BTW aangifte doen Leeuwarden

Een onderneming naast je baan

parttime ondernemenWanneer je een onderneming hebt naast je vast baan dan is jouw situatie net even anders. Waar je bij parttime ondernemen vooral op moet letten is de hoeveelheid tijd die je besteed aan jouw onderneming. Wanneer je namelijk minder dan 1225 uur aan je onderneming besteed ben je voor de belastingdienst geen ondernemer voor de inkomstenbelasting. Je kunt wel ondernemer zijn voor de omzetbelasting wanneer je weinig uren werkt in je onderneming. Met een lage omzet kun je eventueel gebruik maken van de kleine ondernemersregeling. In ons artikel over de kleine ondernemersregeling kun je lezen of dit voor jou interessant is.

Ondernemer voor de inkomstenbelasting

Het eerste wat belangrijk is om te weten is of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Op de site van de belastingdienst kun je hier meer informatie over vinden, maar het belangrijkste component voor parttime ondernemingen is de tijd die je besteed aan je onderneming. Deze moet minimaal 1225 uur per jaar zijn – ongeveer 2½ dag per week.  Wanneer je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting heb je namelijk recht op een aantal aftrekposten, de belangrijkste zijn:

  • Ondernemersaftrek
  • Startersaftrek
  • MKB Winstvrijstelling
  • Investeringsaftrek

Ben je geen ondernemer voor de inkomstenbelasting, dan worden je inkomsten uit de onderneming volledig belast en moet je dit opgeven in de aangifte onder het kopje overige inkomsten.

Inkomstenbelasting bij parttime ondernemen

Als parttime ondernemer komt alle belaste winst uit onderneming bovenop jouw inkomsten uit loondienst. Het is verstandig om hiervoor geld te reserveren – 35% tot 40% van de winst is een goed uitgangspunt. Hoeveel belaste winst er aan het einde van het jaar is hangt o.a. af van jouw situatie.