Ga naar de inhoud

Reserveren voor de inkomstenbelasting

  • door
BTW aangifte doen Leeuwarden

Hoeveel geld moet je reserveren voor de inkomstenbelasting?

Op een winst van bijvoorbeeld 60.000 euro is de inkomstenbelasting al snel 18.000 euro. Wanneer je hiervoor niet zou reserveren kun je dus snel in de problemen komen.

reserveren inkomstenbelastingAls werknemer wordt de belasting op jouw inkomen automatisch door jouw werkgever ingehouden. Deze belasting bepaalt voor een groot deel het verschil tussen bruto- en nettoloon. Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor deze belastingen. Op basis van de door jouw onderneming gerealiseerde winst (omzet minus kosten), berekend de belastingdienst hoeveel inkomstenbelasting je eventueel moet betalen. Dit geef je definitief door met jouw jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting.

Als ondernemer voor de inkomstenbelasting heb je daarnaast recht op een aantal aftrekposten, waardoor de winst uit onderneming niet volledig belast wordt. De volgende aftrekposten zijn in bijna alle gevallen op jou van toepassing als ondernemer:

  • Ondernemersaftrek – ook wel bekend als zelfstandigenaftrek

  • MKB winstvrijstelling (14%)

Daarnaast kun je als ondernemer recht hebben op aanvullende aftrekposten als starter. Daarnaast is er een regeling voor investeringen. Het is dus best een lastige puzzel om vooraf exact te bepalen hoeveel je moet reserveren voor de inkomstenbelasting.

Uiteraard helpen wij je graag verder met de berekening van jouw reservering.

De onderstaande video legt heel duidelijk uit hoe het zit met de belasting en aftrekposten voor ondernemers.