Reserveren voor de inkomstenbelasting

Hoeveel geld moet je reserveren voor de inkomstenbelasting?

Op een winst van 60.000 euro is de inkomstenbelasting al snel 18.000 euro, wanneer je hiervoor niet reserveert kun je snel in de problemen komen.

Wanneer je in loondienst bent worden er door jouw werkgever automatisch bedragen ingehouden op het loon (loonheffingen) die voor een groot deel het verschil tussen brutoloon en nettoloon bepalen. Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor deze belastingen, die worden berekend bij je jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting.

Op basis van de jouw onderneming gerealiseerde winst (omzet minus kosten), wordt berekend hoeveel belasting je eventueel moet betalen.

Als ondernemer voor de inkomstenbelasting heb echter je recht op een aantal aftrekposten, waardoor de winst uit onderneming niet volledig belast wordt. De volgende aftrekposten zijn in bijna alle gevallen van toepassing:

  • Ondernemersaftrek

  • MKB winstvrijstelling (14%)

Daarnaast kun je recht hebben op aanvullende aftrekposten als starter, bij investeringen of bij bijzondere situaties. Al met al is het dus een lastige puzzel om vooraf te bepalen hoeveel je moet reserveren voor de inkomstenbelasting, maar als boekhouder kan ik je daarbij helpen.

Uiteraard helpen wij je graag verder met de berekening van jouw reservering.