Meteen naar de inhoud

Retentierecht boekhouder

  • door
retentierecht boekhouder

Mijn boekhouder beroept zich op zijn retentierecht

In de praktijk zien wij het regelmatig voorkomen dat een boekhouder of accountant zich beroept op het retentierecht. Hiermee weigert de boekhouder om jouw administratie over te dragen of terug te geven. Een boekhouder mag zich beroepen op het retentierecht wanneer er nog een rekening openstaat. Vaak komt dit voor bij ondernemers met schulden, maar ook wanneer de relatie met de boekhouder verstoord is.

Wat mag vastgehouden worden onder het retentierecht?

retentierecht boekhouderJouw administratiekantoor mag het retentierecht uitoefenen wanneer er nog een factuur openstaat, waarvan de betaaltermijn verstreken is. Of wanneer duidelijk is dat je niet gaat betalen, wanneer je bijvoorbeeld zelf hebt aangegeven de factuur niet te betalen omdat je niet tevreden bent.
Het retentierecht betekend echter niet dat jouw volledige administratie kan worden achtergehouden. Een boekhouder heeft alleen het recht om de stukken die hij/zij zelf geproduceerd heeft vast te houden. Zoals de jaarrekening, balans en verlies en winstrekening.
De door jou aangeleverde documenten – zoals jouw bonnetjes of zelf verwerkte administratie – mag de boekhouder niet achterhouden.

Recht op persoonsgegevens

Daarnaast heb je met het recht op bescherming van jouw persoonsgegevens (AVG) en het recht op dataportabiliteit (‘recht om gegevens over te dragen’)
Als klant kun je dan vragen om jouw persoonsgegevens rechtstreeks over te dragen naar de nieuwe boekhouder. Dit verzoek kan de vorige boekhouder niet weigeren. Dit betreft echter wel alleen jouw persoonsgegevens, niet jouw administratie.

Hoe hanteert Danhof Finance het retentierecht?

Wij vinden de relatie met onze klanten heel belangrijk en doen er alles aan om deze relatie goed te houden. Mocht het echter nodig zijn dan geven wij onze klanten alle vrijheid om over te stappen naar een andere boekhouder.
Uiteraard willen wij wel graag betaald worden voor onze dienstverlening. Wanneer er sprake is van betalingsproblemen of andere problemen dan gaan wij graag met onze klanten in gesprek om een oplossing te vinden. Indien wij afscheid moeten nemen van elkaar doen we dat op een nette manier.  Hierbij maken wij afspraken over het eventueel afronden van werkzaamheden en de facturatie daarvan. Het ontzeggen van de toegang tot de administratie hoort hier wat ons betreft niet bij.

Hulp bij het verkrijgen van uw gegevens

Wanneer  jouw huidige accountant of boekhouder zich beroept op het retentierecht is het vaak onmogelijk om nog een normaal gesprek te voeren. Bij een dergelijke verstoorde relatie kan een derde partij dan uitkomst bieden. Wanneer u naar ons overstapt helpen wij u graag met het in handen krijgen van uw administratie. Hierbij zijn wij echter wel afhankelijk van de medewerking van uw vorige boekhouder. In de meeste gevallen kunnen wij een heel normaal gesprek voeren met uw vorige boekhouder of accountant waar dat voor u misschien niet meer mogelijk is. Mocht onze tussenkomst niet tot het opleveren van de administratie leiden dan kunt u overwegen om een advocaat in te schakelen. In gevallen waar het om een beperkte boekhoudperiode gaat kunnen wij de administratie met terugwerkende kracht bijwerken tegen een gereduceerd tarief.

Wanneer u meer wilt weten over onze manier van werken nodigen wij u graag uit voor een kennismakingsgesprek. Via onze website kunt u het kennismakingsgesprek zelf inplannen in onze agenda.