Meteen naar de inhoud

Verliesverrekening inkomstenbelasting

  • door
Verliesverrekening inkomstenbelasting

Verliesverrekening inkomstenbelastingHeb jij verlies gemaakt met jouw onderneming, dan kom je waarschijnlijk in aanmerking voor verliesverrekening via de inkomstenbelasting (IB). Het komt veel voor dat je in de start jaren van jouw onderneming een lage winst of zelfs verliezen maakt. Verlies draaien met je onderneming is natuurlijk nooit fijn. Maar een verlies  kan er wel voor zorgen dat je minder belasting hoeft te betalen. Om voor verliesverrekening in aanmerking te komen moet je ondernemer voor de inkomstenbelasting zijn. Heb je een besloten vennootschap (BV)? Dan wordt de verliesverrekening doorgevoerd via de vennootschapsbelasting.

Volgorde verliesverrekening inkomstenbelasting

Jouw verlies uit het huidige boekjaar mag je in eerste instantie verrekenen met jouw overige inkomsten en aftrekposten in box 1 (werk en woning). Bijvoorbeeld door dit te verrekenen met jouw loon inkomsten of een uitkering. Daarna kan dit verrekend worden met de drie (3) jaren daarvoor (zowel winst uit de onderneming als inkomen uit werk). Mocht ook dit niet mogelijk zijn dan kan er nog verrekend worden met de 9 opvolgende jaren. De verrekening van verlies kan alleen in box 1 worden gedaan, verrekening met eventuele inkomsten uit box 2 en 3 is dus niet mogelijk.

Hoe werkt het verliesverrekening met andere jaren?

In de aangifte inkomstenbelasting van het huidige jaar wordt de verliesverrekening automatisch meegenomen. Hierbij geldt wel dat dit mogelijk moet zijn, bijvoorbeeld door verrekening met inkomsten uit loondienst.

Het verrekenen van verliezen met voorgaande jaren wordt door de belastingdienst gedaan bij het definitief vaststellen van de aangifte. Hiervoor hoef je dus zelf geen extra brief te sturen of andere acties uit te voeren. Het  verrekenen van verliezen met toekomstige jaren kan in de aangifte inkomstenbelasting worden aangegeven.

Mocht het verlies niet verrekend kunnen worden met de overige jaren (3 jaar terug en 9 jaar vooruit) dan verdwijnt deze ‘aftrekpost’.

Hoe zit het met zelfstandigenaftrek bij verlies?

Wanneer je in dit jaar geen of een kleine winst hebt gemaakt kunt je daardoor de zelfstandigenaftrek niet of slechts deels gebruiken. Het deel van de zelfstandigenaftrek dat je niet in dit jaar kunt gebruiken mag je meenemen naar de volgende jaren. Deze niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek mag je in de volgende negen (9) jaren alsnog gebruiken. Omdat de belastingdienst al veel informatie heeft wordt dit tegenwoordig meestal voor-ingevuld, maar het is altijd goed om dit zelf bij te houden.

Heb je hulp nodig bij jouw aangifte inkomstenbelasting, neem dan contact ons met Danhof Finance op. Wij helpen je graag.