5 tips voor een financieel gezond bedrijf
Een financieel gezond bedrijf
De meeste zelfstandig ondernemers zijn hun onderneming begonnen vanuit de behoefte om te kunnen werken op hun eigen voorwaarden of gewoon meer te verdienen. Kortom: om gelukkiger te worden dan ze in loondienst waren. De praktijk laat echter zien dat een deel van deze ondernemers niet echt kunnen genieten van hun bedrijf, omdat ze stress hebben over de financiële situatie, want hun bedrijf is niet financieel gezond.
De 5 tips uit dit artikel kunnen je helpen om ideeën op te doen voor het verbeteren van de financiën van je bedrijf.
1 Een gezond bedrijf maakt winst
Wanneer jouw bedrijf onvoldoende winst maakt om van te leven zijn er 2 mogelijkheden om dit te verbeteren. De eerste optie is om meer omzet te genereren. Dit kun je bijvoorbeeld realiseren door een hogere prijs te rekenen of door meer te verkopen. Aan de andere kant zou je minder kosten kunnen maken door bijvoorbeeld een betere inkoopprijs voor je producten te onderhandelen. Ook kun je besparen door minder uit te geven aan zaken die niet bijdragen aan de omzet, zoals bijvoorbeeld jouw lease-auto.
2 Klantenspreiding
Een gezonde onderneming is niet afhankelijk van 1 klant of 1 leverancier. Wanneer deze namelijk weg zou vallen heeft de onderneming geen bestaansrecht meer. Voor sommige ondernemingen geldt echter dat ze slechts voor 1 klant exclusief aan het werk kunnen zijn. Dit geldt bijvoorbeeld voor ZZP-ers die op projectbasis werken. Wanneer het project stopt moeten ze op zoek naar een nieuwe klant. Zolang er maar binnen korte tijd een nieuwe klant gevonden wordt is er niets aan de hand. Mocht het echter te veel tijd kosten om een nieuwe klant te vinden dan overleeft de onderneming dit niet.
3 Werkkapitaal
Een gezonde onderneming heeft voldoende geld om een tijdje zonder inkomsten te overbruggen. De grootte van een dergelijke buffer is sterk afhankelijk van het soort onderneming en de ondernemersrisico’s. In de basis zou iedere onderneming een buffer moeten hebben om tot 3 maanden te overleven. Het opbouwen van een buffer kost echter tijd, dus begin hier zo vroeg mogelijk mee.
4 Inzicht
Als ondernemer ben je niet alleen bezig met het werken in je eigen bedrijf. Je bent ook verantwoordelijk voor de continuïteit van je onderneming. Hiervoor heb je inzicht nodig in de geldstromen en risico’s van je onderneming. Een goed voorbeeld hiervan is het saldo openstaande posten (debiteuren). Deze post op je balans laat onder andere het risico van niet betalende klanten zien, maar ook van de hoeveelheid geld die je nog moet ontvangen en dus nu niet kunt besteden. Zo zijn er nog veel meer zaken die je uit je administratie kunt aflezen, mits deze natuurlijk bijgewerkt en toegankelijk is.
5 Mindset
Een financieel gezond bedrijf en de juiste mindset gaan hand in hand. De juiste mindset zorgt er namelijk voor dat je de beslissingen neemt die jouw onderneming gezond houden. Dit is bijvoorbeeld een goede prijs vragen voor wat je doet. Maar dit kan ook zijn dat je nee durft te zeggen tegen een bepaalde klant of investering.
Kun je wel wat hulp gebruiken met het in de praktijk brengen van deze tips? Wij gaan graag met je in gesprek.