Kleine ondernemersregeling 2020
KOR – kleine ondernemersregeling
Wanneer je als ondernemer per jaar minder dan 20.000 euro omzet hebt kunt je aan de belastingdienst vragen om vrijstelling van administratieve verplichting, mits je aan een aantal voorwaarden voldoet.
Zolang ja aan de voorwaarden van de KOR (kleine ondernemersregeling) voldoet hoef je dan geen BTW aangifte meer te doen.
Voorwaarden kleine ondernemersregeling 2020:
-
U hebt een eenmanszaak, maatschap of vennootschap onder firma. Andere ondernemingsvormen hebben geen recht op de kleine ondernemersregeling.
-
Uw omzet in een jaar is minder dan € 20.000,-
-
Uw onderneming is in Nederland gevestigd.
Met deze vrijstelling van administratieve verplichting hoeft je weliswaar geen periodieke aangiftes omzetbelasting meer te doen, maar ben je nog wel steeds verplicht om een administratie bij te houden.
Het toepassen van deze regeling heeft voor jouw onderneming als gevolg dat BTW (omzetbelasting) voor de onderneming niet meer van toepassing is.
Alle kosten die je maakt voor je onderneming, voer je in de boekhouding op inclusief BTW. Je kunt de BTW van deze kosten dan ook niet terugvorderen van de belastingdienst.
Aan de andere kant mag je ook geen BTW meer op je facturen vermelden. Daarvoor in de plaats vermeldt je op je facturen dat je bent vrijgesteld van BTW.
Wanneer is de KOR regeling gunstig of ongunstig voor je onderneming?
Een van de zaken waarmee je rekening moet houden bij het aanvragen van de KOR regeling is dat je geen BTW mag vermelden op je facturen. Voor jouw klanten betekend dit dus ook dat deze de BTW van jouw facturen niet kunnen terugvorderen. Dit is vooral van toepassing wanneer jouw klanten voornamelijk bestaan uit bedrijven. Wanneer jouw klanten vooral particulieren zijn is dit vaak geen probleem.
De KOR regeling is gunstig wanneer je in een jaar meer BTW moet betalen over je omzet dan dat je terugkrijgt voor je kosten.
De KOR regeling is ongunstig wanneer je over de periode van een jaar per saldo BTW zou kunnen terugkrijgen.